Unde e Shabbatul?

Nu e o gluma… vorbesc serios… unde e Shabbatul? Voi l-ati vazut pe undeva? Eu una ii simt lipsa.

Poate ca suna ciudat si nu sunteti foarte lamuriti asa ca voi incerca sa fiu mai explicita. Teoretic, Shabbatul tocmai se termina. Din punct de vedere practic, eu nu prea l-am simtit nici incepand. E destul de trist dar in ultima vreme, nu doar ca nu respect “regulile” acestei zile (ceea ce nu am prea facut-o niciodata), dar uneori uit complet de ea. Alteori, cum a fost si saptamana aceasta, imi dau seama ca e, dar nu-l “simt” in niciun fel.

Vroaim sa aprind lumanari ieri, dar am uitat sa le cumpar cand am fost afara si mi-a fost lene sa ies din nou cand am constatat ca uitasem.

M-am gandit ca as fi putut sa merg la comunitate daca tot nu aveam pregatire, dar nici de asta nu aveam chef. Stiam ca, in cel mai bun caz, am sa gasesc acolo niste mosuleti nerabdatori sa se termine mai repede. Si cativa studenti israelieni care mai tin din cand in cand cate o drasha, dar si aia in ivrit asa ca oricum nu as fi inteles foarte mare lucru.

Mi-am pus pe winamp lista de cantecele de Shlomo Carlebach pentru a aduce un pic din atmosfera unui Kabbalat Shabat, dar pareau goale si fara sens. Sunt aceleasi melodii pe care le fredonam cu ceilalti in tabere sau seminare anii trecuti, dar asa… acasa.. eu singura… in fata calculatorului… nu insemnau nimic.

Si atunci ma intreb si va intreb si pe voi… unde e Shabbatul? Ce e Shabbatul? Cum e pentru voi Shabbatul in general?

Poate din acelasi motiv nu am scris nimic nici despre Hanuka. As fi vrut sa vorbesc despre minuni, despre lumina, dar nu mi-a iesit. Nu spun ca nu a fost frumos. Chiar din contra. A fost un spectacol destul de reusit la filarmonica, au venit si cei din Bucuresti cu “hanukiada” … teoretic a fost cam ceea ce era in fiecare an… discursuri, (lumina, victoria macabeilor) cantecele, copilutii care aprind lumanari si invitati din afara comunitatii. Si totusi totul a fost foarte diferit.

Incerc sa-mi explic de ce, dar nu stiu exact. Poate pentru ca nu s-a facut in sinagoga ca in ceilalti ani, poate pentru ca de la an la an corul nostru e tot mai mic, studentii de la conservator care veneau initial doar pentru a compensa oarecum lipsa calitatilor vocale a unora dinte noi au ajuns acum sa fie cam jumatate din cor (poate chiar mai mult), poate pentru ca dreidelul sau banutii de ciocolata pentru micutzii care au aprins lumanarile au fost inlocuite cu mars, milka si snickers… poate pentru ca a fost prea putin “jewish”

Unde e Shabbatul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus