Toti suntem de la tara!

Am avut ocazia sa asist la o discutie dintre o doamna invatatoare si cativa adolescenti; doamna invatatoare era interesata de provenienta fiecaruia, iar cu toti au dat acelasi raspuns imbecil: “de la oras”.

Tot acum cateva zile am fost certat pe motiv ca nu imi cunosc originile, si recunosc ca m-am simtit prost, nu am avut niciodata ambitia, cutiozitatea de a merge mai departe de bunici, de a vrea sa stiu ce locuri au ocupat strabunici mei samd. Dar am de gand ca vara aceasta sa ajung sa imi cunosc si originile!

Revenind acum la problema initiala, vreau sa trag o linie si sa arunc o “lemma” pentru ca vreau sa cred ca aceasta este deja demonstrata iar eu sunt dator sa reamintesc acest lucru. In ziua de azi, in special adolescenti se feresc de a rosti cuvantul “tara”, sat, pe oricine ai intreba nu e taran, el e orasean, vine de la oras.

Trebuie insa inteles ca fiecare dintre noi suntem de la tara, noi cu toti avem urmasi care si-au inceput viata la sat, cu greul de acolo, acu ca mai devreme sau mai tarziu s-au mutat la oras si tu, ca adolescent nu ai primis viata de la sat e altceva, dar tu tot de la sat vi, tot de la tara esti, faptul ca stai in oras nu inseamna ca provii de la oras, tind sa cred ca originile tuturor dintre noi sunt la tara, orasele s-au dezvoltat mult mai tarziu si tot cu ajutorul oamenilor de la tara, orasele nu sunt ceva abstract in care au aterizat extraterestrii si au adus oameni astfel incat acesti sa isi fi format originile la oras, nu!

Cu toti suntem de la tara, cu toti suntem tarani!
Probabil ca ai observat faptul ca in zilele noastre se foloseste tot mai des cuvantul “taran” si nu atat de des la sat, cat de des il auzi pe la orase, in general cuvantul “taran” astazi e atribuit unui om nespalat, fara gust vestimentar samd. Pot sa spun si spun pe buna dreptate ca acei oraseni care ajung sa fie numiti tarani nu sunt de fapt decat niste oameni care nu se spala, oameni care probabil nu au pretentia sa stea in pas cu moda, ori nu isi permit astfel de standarde. Taranul de la tara are apa curenta, sau cu siguranta are in curte ori in fata casei o fantana, deci nu se poate pune problema de apa, iar cand vine vorba de vestimentatie, mie unul mi se umple inima de bucurie cand vad batrani imbracati in costume populare duminica la biserica, un astfel de lucru imi aduce aminte ca sunt roman.

Probabil batrani sunt ultima granita dintre nou si vechi, doar cu ajutorul lor s-au mai pastrat traditiile pe care le avem si astazi, daca nu erau ei astazi au fi avut o tara plina de adolescenti care sunt de la oras, iar lumea satului ar fi fost stearsa cu o guma de pe harta tarii noastre!

Toti suntem de la tara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus