Richard Pryor (1940-2005)

Ce se numeste Stand up Comedy este un gen, stil de comedie care seamana cu one man show, dar e cu totul altceva. In cateva cuvinte: un om pe o scena cu un microfon in mana (sau in alta parte) face lumea(publicul) sa rada, insa fara a spune bancuri. De aceea este un stil foarte liber, nerigid, in care exista si este foarte importanta interactiunea cu publicul.

Stand up Comedy isi are originile, normal, in SUA, cam de prin anii 1940-1950. Atunci incepe sa existe ca un gen de comedie de sinestatator. Deoarece si inainte de aceasta data se poate spune ca existau momente de stand up comedy, insa acestea erau doar mici numere de comedie, care faceau parte din diferite spetacole de varietati si care nu aveau inca o denumire proprie.

Pentru romani, cel mai cunoscut pesonaj care are legatura cu stand up comedy-ul este Jerry Seinfeld, datorita serialului cu acelasi nume. Acesta, in serial juca rolul unui stand up comedian, iar fiecare episod incepea cu numar de stand up care avea ca subiect actiunea care urma sa se intample.Pe plaiurile noastre mioritice, stand up-ul a inceput sa fie cunoscut si sa ia ceva amploare de cativa ani, odata cu aparitia unor trupe care practica genul prin cluburi si cafenele. Aici pot sa numesc trupa Deko de la Cafeneau Deko, clubul La Scena in care a avut loc stand up promovat de actorul Radu Gheorghe , sau Trupa A din Cluba, care cu toate ca ei zic ca sunt din Cluba, toata vara lui 2006 au avut spetacole in terasa Twice.

Desi la noi este la inceput, la americani, dupa decenii de existenta a genului, de curand s-a efectuat de catre Comedy Central o clasificare a celor mai buni 100 de stand up comedianti. In acest clasament apar si nume foarte mari de la Hoolywood: Robin Williams, Eddie Murphie, Steve Martin. Acestia facandu-si debutul prin stand up comedy, ulterior avand ocazia sa joace si in filme, si datorita talentului sa ajunga actori de comedie de notorietate internationala. Robin Williams a recidivat in 2002 cu un spetacol de stand up comedy –“Live on Broadway”. Tot din lumea cinematografiei, inca un personaj cunoscut care l-a inceputurile carierei a practitat intens stand up-ul, este Woody Allen.

Iar pe primul loc se afla Richard Pryor, si el fiind in anii `80 printre cei mai cunoscuti actori de la Hoolywood, scenariile filmelor in care a jucat fiind de multe ori scrise chiar de el.

Richard Pryor a avut curajul sa-si puna in spetacolele de stand up, intamplarile si problemele din propria viata si sa vorbeasca despre ele cu umor, publicul apreciind aceasta sinceritate si dandu-i un extraordinar credit. Dar pe langa toate acestea este considerat de foarte multi, pur si simplu un “geniu al comediei”.

Insa ce nu se cunoaste, este ca de fapt in Romania stand up-ul a fost practitat chiar si in timpul comunismului, insa nu sub acest nume. Iar cei care au facut treaba asta au fost chiar unii din marii actori romani: Toma Caragiu si Amza Pelea. Cu totii stim “Mefisto” sau “Asa e in tenis” ale lui Toma Caragiu sau pilulele Tv date de anul nou ale lui Amza Pelea, cat si spetacolele acestuia care aveau ca subiect oltenii si “oltenismele”. Unde, surpriza, atat el cat si Toma Caragiu erau singuri pe o scena in fata unui microfon, iar lumea din sala reactiona prin rasete si aplauze la spusele acestora.

Deci daca aveti putin timp liber, mergeti si vedeti stand up comedy. Aveti nevoie de un motiv? Ok: face bine la ten.

ps: articolul este neactualizat; asta pentru ca nu doresc sa fie un snapshot pe ce este ordinea zilei, ci mai mult o privire de ansamblu asupra genului.