Cum sa iti dai seama daca ai depresie

Depresia este o afecțiune medicală serioasă, care poate afecta nu numai starea de spirit, ci și sănătatea fizică și mentală în ansamblu. Cu toate acestea, recunoașterea semnelor și simptomelor poate fi primul pas crucial către obținerea ajutorului necesar. Iată câteva indicii importante care ar putea semnala prezența depresiei:

1. Schimbări în dispoziție și interes
Unul dintre cele mai evidente semne ale depresiei este schimbarea bruscă sau persistentă a dispoziției. Persoanele care suferă de depresie pot experimenta sentimente intense de tristețe, dezinteres sau vid emoțional. Activitățile pe care le plăceau în trecut pot părea acum lipsite de sens, iar capacitatea de a simți plăcere poate fi redusă semnificativ.

2. Modificări ale obiceiurilor alimentare și ale somnului
Depresia poate afecta în mod direct obiceiurile legate de somn și alimentație. Unele persoane pot experimenta insomnie sau hipersomnie, în timp ce altele pot avea schimbări semnificative în apetitul lor, manifestând fie o creștere semnificativă, fie o scădere drastică a greutății.

3. Oboseală și lipsă de energie
Persoanele care suferă de depresie pot simți o oboseală persistentă, chiar și după odihnă adecvată. Activitățile de zi cu zi pot deveni copleșitoare și epuizante, iar realizarea chiar și a celor mai mici sarcini poate părea dificilă.

4. Sentimente de inutilitate sau vinovăție excesivă
Gândurile negative și sentimentele de inutilitate pot deveni persistente în cazul persoanelor cu depresie. Autoevaluarea negativă și autocritica constantă pot duce la sentimente puternice de vinovăție, chiar și în situații în care persoana în cauză nu are nici o culpă reală.

5. Gânduri sau comportamente suicidare
Unul dintre cele mai serioase semne ale depresiei este prezența gândurilor suicidare sau a comportamentelor auto-vătămătoare. Persoanele care se confruntă cu depresie pot avea idei recurente despre sinucidere sau pot încerca să-și pună capăt vieții.

Este important să menționăm că aceste semne și simptome pot varia de la o persoană la alta și că nu toți cei care se confruntă cu depresie prezintă aceleași manifestări. Dacă observi că tu sau cineva apropiat ar putea avea simptome de depresie, este crucial să cauți ajutor de specialitate cât mai curând posibil.

Cum sa iti dai seama daca ai depresie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus